maandag 28 augustus 2017

We zijn weer terug, de reis is historie

Beste lezers en reisgenoten,

We zijn weer behouden thuisgekomen na een geweldige reis naar Hillcrest Aids Centre in Zuid Afrika, het land van de regenboog. Wat hebben we het goed gehad, wat hebben we vele hartelijke gastvrije mooie mensen ontmoet.
Van het begin af aan waren we een groep waar respect, openheid, warmte en veiligheid kernbegrippen waren. Er was tijd voor elkaar, voor er zijn voor elkaar, voor meditatie, voor ons werk, voor het delen van de vele indrukken en zeker ook voor humor als rode draad van genieten.
We genoten ook van het eten waar we regelmatig rode kroten salade en peen tegenkwamen.
Een jaar geleden begonnen we en hebben vele gemeenteleden zich van harte ingezet om tot een prachtig klinkend resultaat te komen. Dat is geweldig gelukt en van die gezamenlijke inzet hebben we in geuren en kleuren verteld. Zo werden we als groep gedragen door jullie als leden van de Protestantse kerk van Oost Souburg.
De auto als geschenk van de gemeente voor het thuiszorgprogramma van de Respite Unit,  met steun van Wilde Ganzen ook, hebben we zien komen en feestelijk mogen aanbieden.
De reis was fijn en we hebben in drie weken alle soorten weer ervaren, van 13 tot 30 graden C.
Genoten hebben we van het prachtige werk van Hillcrest Aids Centre. Dag in dag uit zet men zich in op basis van onvoorwaardelijke liefde voor de mensen in de knel die op hun weg komen. In mensen geloven en hen weer in hun kracht zetten, dat hebben we gezien en gevoeld in dit prachtige centrum in het midden van het stadje Hillcrest en zo dichtbij de arme Vallei van Duizend Heuvels waar de mensen wonen waar men zich voor inzet. Vele mensen (30% van de bevolking) leven daar met het HIV virus. Dat virus uitbannen is het grote doel van Hillcrest Aids Centre en ze benaderen daarvoor via scholen meer dan duizend kinderen in de hoogste klassen van lageren scholen. We mochten zo'n les meemaken en waren diep onder indruk. Rijke ervaringen deden we zo op net als in de Respite Unit, bij de werkplaats van het economische programma, in het kinderprogramma, bij de grannies, in de mooie tuin en bij onze werkzaamheden. Jaco, Celina en Lies realiseerden samen met John een geweldig mooi dakje op de herinneringsmuur voor overleden patiƫnten. Een muur die zo waardig beschermd wordt tegen regen, zon, wind en aanslag. Ook het bankje bij de muur werd compleet vernieuwd en voorzien van vernis en een blinkend wit onderstel door Els.
De tweede hands winkel kreeg een complete opknapbeurt door Els, Monique en Rina en de tweede hands kleding container werd volledig ingericht met planken en tafel. Iedereen werkte mee, iedereen was hartelijk. De kunst van echt leven verstaan de mensen van Hillcrest Aids Centre. We genoten zo en voelden de waardering en de verbondenheid ook vanuit ons geloof. Heel bijzonder en aangrijpend was de rit van Rina en Els naar het strand als laatste wens van de zestienjarige Ayanda. Afgelopen dinsdag is de jongen overleden, maar de zee heeft hij nog mogen zien.
In onze avondmomenten bespraken en verwerkten we dit door elkaars gevoelens hierover te delen, te bidden en te zingen. Goede rustmomenten waren dat in een intens programma.
We sloten af met een fijne vakantieweek waarin we mooie natuur en mooie plaatsen bezochten in dit prachtige land. Schrijnend waren de plaatsen van armoede die we onderweg zagen.  Zuid Afrika een prachtig land maar de verdeling tussen arm en rijk moet nog steeds beter. Ons bezoek aan Soweto maakte dat weer eens duidelijk.
Graag wil ik tenslotte iedereen bedanken voor de teamgeest, voor de aandacht voor elkaar, voor de inzet in de voorbereiding en voor het mogelijk maken van deze reis. Speciale dank voor de initiatiefnemers Corrie, Annemarie en Eeuwout die het zaad voor de reis zaaiden en zich zo inzetten om het geheel mogelijk te maken, direct gesteund ook door de leden van de ZWO commissie en de kerkenraad. Ook Celina veel dank voor haar meegaan als jongere in deze groep en voor haar prachtig en krachtig verzorgen van de blog die massaal en regelmatig gelezen werd,
Uit de grond van mijn hart dank ik iedereen voor het vertrouwen in me om deze reis te mogen leiden en Eeuwout voor dit samen met me doen met name voor de warme pastorale onderdelen. Onze gesprekken waren inspirerend, zo waardevol. Fijn om elkaar zo in vriendschap te hebben mogen ervaren. Rauw en hard was het om Corrie en Annemarie deze reis te hebben moeten missen.
In hoop en gebed waren ze bij ons.
Bedankt lieve mensen, wat een voorrecht was het om deze reis vanuit Oost Souburg jullie reisleider te hebben mogen zijn. Laten we Hillcrest Aids Centre in ons hart houden. Syabonga!!!
Lieve groeten van Aad en graag tot ziens.