zondag 13 augustus 2017

Zondag rustdag.

Vandaag hebben we kennis gemaakt met de kerkelijke gemeente die begin jaren '90 het initiatief nam tot wat nu HACT is. The Hillcrest Methodist Church. Er was een vroege dienst om haf acht, maar wij kozen voor de dienst van half tien. Onderweg naar de kerk reden we weer langs hetzelfde bord waarop staat: God invites you, and so do we (God nodigt je uit, en wij ook!).

Dominee Andrew Robinson heette ons hartelijk welkom en zei dat hij blij was dat we er waren ('Nice to have you in our midst') Dat valt me trouwens op aan veel Afrikaners, blank en zwart, ze zijn allemaal even vriendelijk, oprecht en open. Onze chauffeur zegt ook steeds dat we onze tijd moeten nemen, terwijl hij soms een hele dag met ons op sjouw is.

We hadden het geluk om getuige te zijn van een doopdienst. De kleine Joshua werd aan de gemeente voorgesteld en de gemeente heette ook hem hartelijk welkom. Daarvoor had de dominee God gedankt met een uitvoerige opsomming van dingen waar we allemaal dankbaar voor zijn: de prachtige natuur met al zijn kleuren en geurepracht, het licht in onze ogen, een huis om in te wonen, genoeg heerlijk eten en drinken.

De preek zat vol met humor en anekdotes, maar de boodschap was er niet minder om! God keurt de zonde af, maar houdt van de zondaar. Het voert te ver om hier de hele preek te gaan herhalen (en zo goed heb ik nu ook niet opgelet......). En misschien laat ik dat beter over aan Eeuwout, die heeft daar al over geschreven, over de onvoorwaardelijke liefde, in het Engels 'unconditional love'

Dat is iets wat ze op het Hillcrest Aids Center dagelijks in de praktijk brengen. In de beginjaren van de AIDS-epidemie wist men niet wat te doen bij de steeds maar groeiende stroom aan patiënten. Toen heeft men bij het HACT besloten om onvoorwaardelijk van de patiënten te houden, ze (letterlijk) te omarmen en er voor ze te zijn. Dat gaf bij vele patiënten verbetering in hun toestand.

Na de dienst werd er koffie gedronken met een chocoladetaart waar ze bij 'Heel Holland Bakt' jaloers op zouden zijn. De gesprekken met de gemeenteleden waren hartverwarmend. Met degenen die Afrikaans spreken kan je trouwens ook gewoon in het Nederlands communiceren. En anders zeg je gewoon: Ek kan jou nie verstaan nie.

Na de overheerlijke braai op het Vuleka centrum, waar we verblijven, brachten we een bezoek aan een reptielenzoo waar we met bewondering keken naar een Zuludans, een openluchtmuseum van de Zulucultuur, waar we een flinke slok Zulubier te drinken kregen en een voorraad slangen en krokodillen te zien kregen waar je koud van wordt.

Eeuwout heeft zich van een zeer verrassende kant laten zien. Onbevreesd nam hij achtereenvolgens een python en een babykrokodil in zijn handen. Naar verluid vonden ook de beide dieren dit een onvergetelijke ervaring. Na deze ontspannende activiteit zijn we weer naar ons verblijf gewandeld.

Kortom, een heerlijke rustige zondagmiddag.

Een hartelijke groet aan al onze lezers!

Jaco

Oordeel niet, heb lief!

Vanmorgen gingen  we naar de Hillcrest Methodist Church, waar we warm welkom werden geheten door dominee Andrew Robinson, een jonge (van mij uit gezien) energieke man, die levendig en boeiend weet te vertellen. Met tal van anekdotes.  Daarbij weet hij goed gebruik te maken van timing en mimiek: hij weet zijn hoorders te bespelen.

Deze kerkgemeenschap stond aan de wieg van het Hillcrest Aids Centre, in 1990. De kerkgangers zijn in meerderheid blank, hoewel er ook zwarte mensen zijn. De dienst is een aaneenschakeling van gebeden, zang met en door een koortje, praise, mededelingen, een doop, een preek.

De preek ging over een tekst uit de Bergrede, Matteüs 7, waarin Jezus oproept om de ander niet te oordelen. Kijk niet naar de splinter in het oog van de ander, maar let op de balk in je eigen oog. Ds Andrew wist dit creatief te verbinden met een uitspraak, die nogal eens gebezigd wordt: 'Heb de zondaar lief en haat de zonde'. Het is een uitdrukking die je al zo ongeveer bij kerkvader Augustinus kunt tegenkomen, maar ook buiten de christelijke traditie, bij Mahatma Gandhi. Aan de hand van powerpointdia's liet ds Andrew de verschillende aspecten van zonde zien. Zonde is bijbels gezien het missen van je doel. Je kunt doelbewust iets doen wat de ander schaadt, of je kunt het goede nalaten.

Volgens Andrew zijn er zeker een aantal redenen om de uitspraak over het liefhebben van de zondaar en het haten van de zonde kritisch te bekijken. Het is een overbodige uitspraak, want het voegt niet zo veel toe. Je kijkt dan naar de ander in eerste instantie als zondaar, in plaats van als medemens. Het is bovendien een hele klus om wel de zonde te veroordelen en niet de zondaar: dat gaat vaak in één beweging door. Met zo'n uitspraak zet je de zonde buiten jezelf, je ziet allereerst de zonde van de ander.

Volgens ds Andrew zou Jezus zoiets dergelijks nooit zeggen. Als hij ergens een hekel aan had, dan was het hypocrisie en het veroordelen van anderen. Jezus sprak niet vaak over oordelen, wel over barmhartigheid en vergeving. Jezus zou deze uitspraak ongetwijfeld veranderen in: 'Heb de zondaar lief en kijk naar de zonde van jezelf'. Of nog beter: 'Heb lief!'

Zelf vond ik het verrassend dat een vaak geciteerde slogan zo anders bekeken werd. Het zet je aan het denken. En het geeft aan hoe verrassend Jezus uit de hoek kon komen. Vanmorgen was het een les in niet oordelen, een van de moeilijkste dingen om te praktiseren.

Eeuwout