maandag 14 augustus 2017

Bouwen op z'n Afrikaans

Zoals sommige lezers wel weten ben ik actief in de bouwwereld. In mijn dagelijks werk bouw ik niet zelf, maar ben ik bezig met plannen, organiseren, ontwerpen en maken van kostenberekeningen. Toen het in de bouw een tijdje wat minder ging, heb ik een aantal jaren voor de klas gestaan. Een van de vakken waarin ik lesgaf was betontechnologie. Bij dit vak hoorde ook een betonpracticum. Met behulp van een eenvoudige vuistregel maakten de studenten een hoeveelheid beton met de volgende grondstoffen: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Daarbij ongeveer een half deel water en dan goed mengen. Na ongeveer een dag is de beton hard en kan je verder bouwen. Na 7 dagen is de beton voldoende sterk en kan je de constructie gaan belasten.

In Zuid-Afrika doen ze het net iets anders.
Afgelopen week hebben we een dakconstructie gemaakt. Deze rust aan de ene kant op stalen kokerprofielen die aan de bovenzijde zijn opengeknipt (deze profielen hadden ze nog ergens liggen van een vorige klus, dus hoefden ze nu niet aan te schaffen). Aan de andere kant wordt het dak tijdelijk ondersteund met een ietwat provisorische hulpconstructie. Onder het dak zijn 3 uit de kluiten gewassen houten palen bevestigd, aan de onderzijde voorzien van een stalen buis. De stalen buis is lang genoeg om ingestort te worden in de betonnen funderingspoer. Vanmiddag hebben we het beton gemaakt voor deze poeren. De beton bestaat uit een onduidelijke hoeveelheid cement ('een halve zak zal toch wel voldoende zijn?'), een stuk of drie scheppen zand van onduidelijke herkomst en een stuk of vijf scheppen grind dat toevallig in de buurt lag. Samen met wat water (gelukkig niet te veel, anders krijg je grindnesten) leek het best een aardig klusje betonmortel.

We hebben onder de houten palen een gat gegraven, de steunconstructie in gereedheid gebracht en op hoop van zegen de beton in de gaten gegooid. Beetje verdichten met een stalen staaf, de palen nog een beetje rechtzetten met behulp van de waterpas en niks meer aan doen!

Allemaal zonder ISO-certificaten, KOMO-Attesten of V&G-plannen, maar met een enorme dosis enthousiasme en een groot hart voor de zaak.

Morgen halen we de stempels weg en zullen we zien of de boel stevig genoeg is.

Wordt vervolgd.

Jaco

1 opmerking:

  1. En,bleek jullie bouwwerk sterk genoeg na het weghalen van de stempels? Leuk om de verhalen over jullie belevenissen te lezen! Hartelijke groeten, Ineke W.

    BeantwoordenVerwijderen