woensdag 9 augustus 2017

Nationale vrouwendag

Na het heerlijke ontbijt gingen Els, Rina en ik het spirituele pad lopen.
We kwamen langs bananenbomen en dadelpalmen. Een bruggetje over en wij zijn afgeslagen. Ons pad werd steeds moeilijker begaanbaar. We klommen over boomstammetjes en kropen onder overhangende takken door. Is dit het spirituele pad dat Eeuwout eerder deze week had gelopen? We besloten om te keren en terug te gaan.
Els en Rina
Dan ontdekt Rina dat ze haar zonnebril is verloren. Zij en ik lopen het moeilijk begaanbare pad helemaal terug tot het punt waar we omgekeerd waren. Nog steeds geen zonnebril. Dan toch maar weer naar Els. We moesten over een boomstam en wat vlierbessentakken heen stappen en met een stok deed ik deze takken wat opzij en wat lag daar? Rina haar dure zonnebril! Wat was zij blij! Door dit voorval waren we net op tijd voor het vertrek naar de grannies.

Bij het bezoek aan de grannies werden we uitbundig ontvangen met zang, muziek en dans. Hun kleding is bijzonder kleurrijk. We hoorden schrijnende en indrukwekkende verhalen. Wat een spirit hebben deze (over)grootmoeders. Ze leven in enorme armoede en hebben de zorg over hun klein- en achterkleinkinderen. Langzaam kruipen ze uit het diepe dal met behulp van mensen van Hillcrest Aids Centre. Ze zetten samen projecten op via het granniesprogramma. Dit geeft afleiding, ze hebben wat te doen en het geeft hen wat inkomsten. Ze bakken brood en hebben een moestuin. Dit alles voor eigen gebruik en ze verkopen wat ze over hebben. Ook maken ze prachtige sieraden voor zichzelf en verkoop. Hun volgende project is het opstarten van een crèche.

Met een heerlijke uitgebreide maaltijd werd het bezoek afgesloten.

Lies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten