woensdag 9 augustus 2017

Grannies aan het werk

Vandaag waren we op bezoek bij een groep grannies. Wat een powervrouwen! We waren allen enorm onder de indruk van hun verhalen. Het gaat niet alleen om wat ze hebben meegemaakt, maar vooral om wat ze nu op deze leeftijd nog voor elkaar krijgen.
Eeuwout, Grannies, Celina, Grannies, Els en Grannie
Zoals al eerder vermeld op dit blog is de ondernemersgeest ver te zoeken bij de mensen in de vallei. De mensen hier willen enkel in loondienst en niet als ondernemer beginnen. In loondienst krijg je de eerste maand meteen loon terwijl bij een onderneming je de eerste periodes vaak nog geen winst maakt en zelfs moet investeren, daar voelen ze niets voor.
De grannies daarentegen wel! Zij pakken het heft in eigen hand en werken hard. Met behulp van het Hillcrest Aids Centre krijgen ze veel voor elkaar. Ze stimuleren elkander om hard te werken om hun doelen te bereiken. Ondertussen heeft de groep waar wij waren een eigen bakkerij opgestart, de eerste van de vallei! Ze proberen zo hard de jongeren mee te krijgen in deze projecten, maar die willen niet. Zij willen vaak meteen geld zien in plaats van investeren. Dit is lastig aangezien er weinig werk is in loondienst. Werkloosheid is een groot probleem en de jongeren hebben geen geld voor verdere scholing na regulier onderwijs. Vandaag was er ook een meisje die naar de universiteit kon met haar leerniveau, maar de kosten waren te hoog.
Ja, het is ook moeilijk voor de jongeren hier, maar hopeloos niet. Er zijn veel mogelijkheden en kansen, maar nu zijn enkel de oude vrouwen van de gemeenschap hiervan gebruik aan het maken. Ik hoop van harte dat deze sterke vrouwen het voorbeeld kunnen zijn voor de jongeren. Ze mogen dan wel oud zijn, maar hun enthousiasme is groot.

Celina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten