maandag 7 augustus 2017

Naailes voor 'kanslozen'?

Vandaag brachten we een bezoek aan één van de bijzondere projecten van Hillcrest Aids Centre. In een arme en op het oog kansloze wijk, komen vrouwen bij elkaar die misschien voor het eerst in hun leven als kansrijk werden gezien.

We werden ontvangen met vrolijk gezang van een stuk of twintig dames van een zogenaamde 'dressmaking class'. Hier leren vrouwen in een opleiding van 6 maanden het vak van naaister, waardoor ze voor zichzelf en hun (klein-)kinderen kleding kunnen maken. Daarnaast maken ze kleding om te verkopen, waardoor ze voor zichzelf en hun gezin een inkomen hebben.

Verschillende dames vertelden ons wat het voor hen betekent om zelf kleding te kunnen maken en verkopen. Ze hebben een vak geleerd, ze doen iets van betekenis, onderhouden hun gezin en maken deel uit van een sociale omgeving. Sommigen zijn een bedrijf gestart en maken nu de uniformen voor de plaatselijke scholen.

Vanuit een situatie van armoede, isolement en neerslachtigheid zijn deze vrouwen terechtgekomen in een wereld van enthousiasme, zelfredzaamheid en vooral waardigheid. Ze helpen elkaar, er is geen competitie of concurrentie, maar samenwerking. Dit doet recht aan het Afrikaanse beginsel van 'Ubuntu': Het kan alleen goed met mij gaan als het ook goed met jou gaat!

In de wijde omgeving zijn inmiddels drie opleidingsinstituten voor de instructeurs van de 'dressmaking classes'. Hier worden vrouwen opgeleid in de vaardigheden van het lesgeven. Zo breidt dit fenomeen zich als een olievlek uit door de vallei van de 1000 heuvels.

Jaco

1 opmerking:

  1. Ineke Wijkhuijs-v.d. Driest7 augustus 2017 om 23:08

    Wat fijn om de verhalen over jullie belevenissen te kunnen lezen! Ik wens jullie nog heel veel moois en goeds in de komende tijd. Hartelijke groeten, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen